Wandelen met je Pup

Als je besloten hebt om een hond in huis te nemen ben je er waarschijnlijk al op voorbereid om vaak en veel met hem te gaan wandelen. Maar wist je al dat zolang hij nog pup is, je beter rustig aan kunt doen?

Hoe lang mag een pup lopen?

Puppies kennen hun eigen grenzen nog niet zo goed, en zijn erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.). Dit geldt ongeveer tot je pup een jaar oud is.

Natuurlijk is dit slechts een richtlijn, als je een keer langer wandelt zal het echt geen kwaad kunnen. Maar houd wel in je achterhoofd dat vaak kort wandelen voor een pup gezonder is dan één keer lang. Dit geldt zeker als je een pup hebt van een ras dat toch al gevoelig is voor heupproblemen.

Welke soort bewegingen mogen pups maken?

Ook de soort beweging is belangrijk. Rechtlijnige beweging zijn het gezondst. Dit betekent wandelen zonder snelle bochten te maken en te springen of duiken. Daarom wordt vaak afgeraden om jonge honden achter een bal aan te laten rennen. Deze stuiteren namelijk alle kanten op, en je pup stuitert er achter aan. Dit kun je natuurlijk voorkomen door de bal recht door over te grond te rollen.

Ook rul zand is veel zwaarder om door te lopen. Als je bijvoorbeeld naar het strand gaat is het dus beter om dicht bij zee te blijven, en korter te lopen.

De snelheid waarmee gelopen wordt is ook belangrijk. Rustig rondsnuffelen is natuurlijk veel minder vermoeiend dan vol galopperen. Daarom wordt er aangeraden om je puppy het eerste jaar a 15 maand nog niet mee te nemen als je gaat (hard)lopen.

Ook balspel is zeer intensief, probeer deze spelletjes echt te beperken, de hele hond is nog volop in ontwikkeling en het hard rennen, acuut stoppen en kort draaien geeft een immense druk / slijtage op het lichaam. Balletje smijten = hondje slijten ! Er zijn veel andere leuke bezigheden en spellen om de hond op een gezonde en verantwoorde manier bezig te houden

En socialisatie dan?

Als je al iets over puppy socialisatie hebt gelezen vraag je je misschien af hoe je maar acht minuten wandelen per keer combineert met je pup de hele wereld laten zien. Het is belangrijk om te begrijpen dat de richtlijn echt om beweging gaat. Je kunt dus zonder je zorgen te maken ergens buiten gaan zitten met je pup. Binnen beweegt je puppy namelijk ook gewoon. Zorg er wel voor dat je puppy niet te lang achter elkaar met andere honden speelt, want dat is natuurlijk wel weer actieve beweging.

Als je ergens wilt komen kun je je pup, als hij niet zo zwaar is, gewoon dragen. Let er wel op dat je je puppy neer zet als er andere honden aan komen. Deze kunnen namelijk naar reageren als een pup hoger is, wat niet goed is voor de socialisatie van je pup. Is je puppy te zwaar om te tillen, dan kun je een hondenbuggy overwegen. Dit klinkt waarschijnlijk vreemder dan het is. Je hebt namelijk fietskarren die je met een extra opzetstuk ook als buggy gebruikt kunnen worden. Dat is dus twee vliegen in een klap, je puppy kan uitrusten en went tegelijkertijd aan de fietskar.

Wat als je meer honden in huis hebt?

Als je meerdere honden hebt moet je natuurlijk ook binnen oppassen dat je puppy niet de hele tijd aan het spelen is. Een bench biedt dan soms uitkomst, omdat je een pup dan tot rust kunt dwingen.

Puppies hebben in hun enthousiasme niet door dat hun lichaampje overbelast wordt. Om er voor te zorgen dat ze al hun energie kwijt kunnen zonder te ver te gaan, kun je ook spelletjes met ze spelen. Hiermee worden ze mentaal moe gemaakt. Kies in het begin meer de rustige spelletjes zoals dingen zoeken. Ook een gevulde puppy kong doet wonderen.

puppyopvoeden.nl