Maar het is toch eigenlijk net een grote, zware Border Collie?
Neeeee…. je stoot echt een heel aantal Aussieliefhebbers tegen het zere Aussiebeen met deze opmerking.
Hoewel er ook wel een heel aantal Aussieliefhebbers zijn die wel tegen een grapje kunnen.
Want je bedoelde het toch als een grapje… niet?
Kun jij de Border Collies en de Australian Shepherds van elkaar onderscheiden?
De verschillen
Hoewel de Aussie en de Border Collie héél lang geleden een gemeenschappelijke voorouder hadden, zijn er wel degelijk verschillen tussen de rassen te benoemen. Beiden zijn gefokt om te werken, alleen werkt de Aussie wel anders bij het vee drijven dan de Border Collie.
- De Australian Shepherd is een typische herdershond, met alle eigenschappen die een dergelijke hond kenmerken. Herdershonden zijn in staat zelfstandig beslissingen te nemen, of vinden in ieder geval zélf dat ze in staat zijn zelfstandig beslissingen te nemen. Dit werd immers ook van de hond verwacht als hij door woest en heuvelachtig land de kudde in beweging moest houden. De Aussie vertrouwde op zijn eigen inzichten en kracht, en was in staat zelfstandig in te grijpen waar dat nodig werd geacht.
- Ook gebruikte hij, in vergelijking met de Border Collie het “eyen” maar heel weinig.
- De Australian Shepherd is geen specialist zoals de Border Collie, maar een allround ranchhond, hetgeen inhoudt dat hij zowel met groot vee als met schapen maar ook met bijv. eenden moet kunnen werken.
- En waar de Border een echte workaholic is met een elegantie die in een ballroom niet misstaat, is de Aussie soms nogal ruw en lomp en regelt zijn zaakjes om zich dan weer met andere dingen bezig te houden.
De overeenkomsten
Beide rassen hebben met elkaar gemeen dat ze intelligent, atletisch, leergierig, actief en alert zijn en willen werken, werken, werken. Een rondje om de kerk is een dooddoener voor deze werkhonden, ze hebben een taak nodig om zich fijn te kunnen voelen. Krijgen ze dat niet, dat worden het honden die ronduit vervelend worden!
Een echte werkhond: de voor- en nadelen
Hoewel er tegenwoordig nog wel Aussies ingezet worden om koeien, paarden of ander vee te hoeden, zijn de meeste van deze herders en veedrijvers inmiddels werkeloos en verheven of gedegradeerd (het is maar net hoe je het bekijkt) tot huishond. Maar die werklust is niet verloren gegaan en het is belangrijk dat je je realiseert wat de voorgeschiedenis van deze hond is. Hij is – letterlijk en figuurlijk – gemaakt om te werken, niet om werkeloos voor zich uit te staren.
Onderstimulatie is misschien wel één van de grootste problemen bij een werkloze werkhond.
Werklijn en showlijn
Met dit gegeven in ons achterhoofd is het handig om te weten dat de Australian Shepherd bestaat uit 2 verschillende “lijnen”, namelijk een werklijn en een showlijn. Denk nu overigens niet dat de honden uit de showlijnen doetjes zijn. Ook deze honden zijn fanatiek, maar met dat verschil dat de honden uit de werklijnen nóg fanatieker zijn!
Dus heeft de hond niets te doen, dan is echt het geen muurbloempje wat een beetje in verpietert zijn mandje. Nee, de Aussie zal je laten weten dat hij het er niet mee eens is en zoekt wel zijn eigen tijdverdrijf.
Verveling en probleemgedrag
De kinderen drijven en in de hakken nippen? Geen probleem voor de verveelde Aussie, kinderen of schapen… het is de hond om het even, als hij zijn energie maar kwijt kan.
Ook destructief gedrag is een verveelde hond niet vreemd. Dus als je een Aussie hebt die zijn dagen op de sofa moet slijten, dan moet je er ook niet vreemd van opkijken als hij diezelfde sofa enigszins naar eigen inzicht reorganiseert.
Heb je dus geen kudde koeien, schapen, paarden, ganzen of wat dan ook in de tuin staan, geef je hond dan vervangend werk. Doe hem dat plezier en je plukt er beiden de vruchten van!