Hond aan de lijn leren lopen

Iedereen wil graag lekker rustig met zijn hond kunnen lopen, ook als deze aan de lijn loopt. Hoe zorg je er nu voor dat je hond met je meeloopt zonder dat je steeds het gevoel hebt dat je arm uit de kom gaat vliegen?

Wat is netjes meelopen

welke kant kiezen

Eerst is het belangrijk dat je bedenkt wat je wilt dat je hond wel doet. Netjes meelopen is nog vrij abstract. Ik kies er zelf voor om de hond aan een specifieke kant naast je been te laten lopen, links wordt vaak gekozen, maar rechts kan net zo goed.
Je kiest een bepaalde kant om te voorkomen dat je hond voor je langs gaat kruisen waardoor je over hem kan struikelen.
Door naast je been als positie te kiezen, loopt je hond niet naar voren of achteren te trekken. Het is namelijk voor zowel jou als je hond makkelijk om te zien of hij nog goed loopt. Een hond wil graag goed doen, maar jij moet hem wel leren wat goed is.

Hoe leer je dit aan

Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen. Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been. Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie.

Effectief trainen

Om snel te leren moet je duidelijk communiceren, dus veel belonen. Dit doe je door het gedrag in stapjes op te breken en deze één voor één aan je hond te leren. Het is heel begrijpelijk als je dit zelf lastig vindt.

Pups die op de rem gaan

Een bij pups veel voorkomend gedrag is dat ze steeds gaan zitten of terug naar huis trekken. Voor een pup is de wereld nieuw en interessant, maar soms ook spannend. Om alle prikkels te verwerken gaan ze soms even zitten. Thuis is een veilige basis, dus kunnen ze het moeilijk vinden om daar vandaan te gaan. Het kan helpen om je puppy het eerste stuk te tillen en verder van huis neer te zetten, gelukkig wegen de meeste pups niet zoveel. Dan leren ze direct hun steun bij jou zoeken. Geef je pup als hij daar behoefte aan heeft even de tijd om te zitten en spoor hem daarna met een hoog stemmetje aan om weer in beweging te komen. Werkt dit niet en wil je toch verder, til hem dan weer een klein stukje. Aan de lijn trekken werkt meestal averechts omdat de pup dan nog meer prikkels binnen krijgt die hij moet verwerken en het is ook niet goed voor zijn nekje en jullie vertrouwensband. De meeste pups groeien vanzelf over dit gedrag heen en zijn dan juist niet meer te stoppen.

Trekken niet aanmoedigen

Gedrag dat belonend is blijft bestaan, ander gedrag verdwijnt langzaam. Zonder het te beseffen belonen veel mensen trekken aan de lijn. Bijvoorbeeld door je hond trekkend ergens te laten komen of aan de lijn te laten spelen. Wordt je hondje niet zo sterk, dan hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Als je het netjes lopen aan de lijn op commando zet zal het trekken uiteindelijk verdwijnen, omdat netjes meelopen meer belonend wordt. Maar heb je een hond van een groter ras, dan kan het heel vervelend zijn als hij geleerd heeft dat trekken werkt. Een puber zal namelijk waarschijnlijk nog niet netjes op commando langs de andere honden kunnen lopen, daar gaat veel training en dus tijd in zitten. In de tussentijd zit je dan met een hond die geleerd heeft dat trekken succes kan hebben. Dus laat zeker als je een pup hebt die sterk gaat worden deze het liefst los van de lijn spelen. Loopt je pup aan de lijn en trekt hij, ga dan stil staan of loop de andere kant op. En moet je andere honden passeren, dan kan het helpen om je pup even te laten zitten en naar je te laten kijken tot ze voorbij zijn. Zo beloon je het echte trekken niet en zal je puppy nog sneller netjes mee leren lopen.

In bepaalde situaties trekken op commando

Het is heel moeilijk, bijna onmogelijk, om zo consequent te zijn. Bijvoorbeeld als je pup heel nodig moet, maar een eindje moet lopen voor je op een gepaste plaats komt om zijn behoefte te doen. Of als je in de verte een heel leuk speelmaatje ziet dat je in wilt halen.
Probeer hier uitzonderingen van te maken en zet deze op commando. Als je bijvoorbeeld iedere keer ‘trekken mag’ zegt voordat je hem ergens trekkend laat komen zal hij op een gegeven moment door hebben dat trekken alleen werkt als jij toestemming gegeven hebt.
Je moet wel consequent zijn; trekken mag alleen als jij eerst het commando gegeven hebt. Als je het commando zou willen geven, maar je hond trekt al, loop dan eerst de andere kant op, zeg ‘trekken mag’ zodra er geen spanning op de lijn zit en ren dan samen naar waar je wilt zijn.
Het op commando zetten werkt alleen als trekken een uitzondering is, als je pup bijvoorbeeld altijd naar honden mag trekken zal hij waarschijnlijk leren dat het zien van andere honden trekken mogelijk maakt.

puppyopvoeden.nl