Karakter & gedrag

Maar het is toch eigenlijk net een grote, zware Border Collie?

Neeeee…. je stoot echt een heel aantal Aussieliefhebbers tegen het zere Aussiebeen met deze opmerking. Hoewel er ook wel een heel aantal Aussieliefhebbers zijn die wel tegen een grapje kunnen.
Want je bedoelde het toch als een grapje… niet?

Aussie TaraAussie RileyAussie Indi

Border Collie BeautyBorder Collie BeautyBorder Collie Beauty

Kun jij de Border Collies en de Australian Shepherds van elkaar onderscheiden?

De verschillen

Hoewel de Aussie en de Border Collie héél lang geleden een gemeenschappelijke voorouder hadden, zijn er wel degelijk verschillen tussen de rassen te benoemen. Beiden zijn gefokt om te werken, alleen werkt de Aussie wel anders bij het vee drijven dan de Border Collie.

  • De Australian Shepherd is een typische herdershond, met alle eigenschappen die een dergelijke hond kenmerken. Herdershonden zijn in staat zelfstandig beslissingen te nemen, of vinden in ieder geval zélf dat ze in staat zijn zelfstandig beslissingen te nemen. Dit werd immers ook van de hond verwacht als hij door woest en heuvelachtig land de kudde in beweging moest houden. De Aussie vertrouwde op zijn eigen inzichten en kracht, en was in staat zelfstandig in te grijpen waar dat nodig werd geacht.
  • Ook gebruikte hij, in vergelijking met de Border Collie het “eyen” maar heel weinig.
  • De Australian Shepherd is geen specialist zoals de Border Collie, maar een allround ranchhond, hetgeen inhoudt dat hij zowel met groot vee als met schapen maar ook met bijv. eenden moet kunnen werken.
  • En waar de Border een echte workaholic is met een elegantie die in een ballroom niet misstaat, is de Aussie soms nogal ruw en lomp en regelt zijn zaakjes om zich dan weer met andere dingen bezig te houden.

De overeenkomsten

Beide rassen hebben met elkaar gemeen dat ze intelligent, atletisch, leergierig, actief en alert zijn en willen werken, werken, werken. Een rondje om de kerk is een dooddoener voor deze werkhonden, ze hebben een taak nodig om zich fijn te kunnen voelen. Krijgen ze dat niet, dat worden het honden die ronduit vervelend worden!

Een echte werkhond: de voor- en nadelen

Hoewel er tegenwoordig nog wel Aussies ingezet worden om koeien, paarden of ander vee te hoeden, zijn de meeste van deze herders en veedrijvers inmiddels werkeloos en verheven of gedegradeerd (het is maar net hoe je het bekijkt) tot huishond. Maar die werklust is niet verloren gegaan en het is belangrijk dat je je realiseert wat de voorgeschiedenis van deze hond is. Hij is - letterlijk en figuurlijk - gemaakt om te werken, niet om werkeloos voor zich uit te staren.

Onderstimulatie is misschien wel één van de grootste problemen bij een werkloze werkhond.

Werklijn en showlijn

Met dit gegeven in ons achterhoofd is het handig om te weten dat de Australian Shepherd bestaat uit 2 verschillende “lijnen”, namelijk een werklijn en een showlijn. Denk nu overigens niet dat de honden uit de showlijnen doetjes zijn. Ook deze honden zijn fanatiek, maar met dat verschil dat de honden uit de werklijnen nóg fanatieker zijn! 

Dus heeft de hond niets te doen, dan is echt het geen muurbloempje wat een beetje in verpietert zijn mandje. Nee, de Aussie zal je laten weten dat hij het er niet mee eens is en zoekt wel zijn eigen tijdverdrijf.

Verveling en probleemgedrag

De kinderen drijven en in de hakken nippen? Geen probleem voor de verveelde Aussie, kinderen of schapen… het is de hond om het even, als hij zijn energie maar kwijt kan.

Ook destructief gedrag is een verveelde hond niet vreemd. Dus als je een Aussie hebt die zijn dagen op de sofa moet slijten, dan moet je er ook niet vreemd van opkijken als hij diezelfde sofa enigszins naar eigen inzicht reorganiseert.

Heb je dus geen kudde koeien, schapen, paarden, ganzen of wat dan ook in de tuin staan, geef je hond dan vervangend werk. Doe hem dat plezier en je plukt er beiden de vruchten van!

Sport en spel

Frisbee
Frisbee, Treibball, Dog dance, Canine Freestyle, behendigheid, schapen herderen, maar ook “gewone gehoorzaamheid”, je Aussie vindt het waarschijnlijk allemaal even leuk, zolang je het maar samen doet. Het is een hond die graag in de nabijheid van zijn baas is.

Overstimulatie

Eerder werd gemeld dat een ondergestimuleerde Aussie een vervelende Aussie kan worden, maar het is belangrijk om  te melden dat dit ook geld voor een overgestimuleerde Aussie. Omdat het zo’n intelligente hond is, liggen de verwachtingen van zijn eigenaar vaak erg hoog met als risico dat er veel druk op de hond wordt gelegd. Dit kan zijn vertrouwen in u schaden en dat zou jammer zijn.

Socialisatie

Australian Shepherds zijn, net als alle andere herdersoorten, gefokt om zelfstandig beslissingen te kunnen maken en niemand anders te vertrouwen dan hun baas. Gezien de functies die deze honden hadden, was dat een noodzakelijke karaktertrek. En nog steeds zijn Aussies gereserveerd ten opzichte van vreemden. Gereserveerd zijn is niet erg, maar een hond die té gereserveerd is vormt een probleem. Om te voorkomen dat ze schuchter en achterdochtig worden is het heel belangrijk de hond al op jonge leeftijd heel goed te socialiseren, anders worden het reactieve hielenbijters en ronduit vervelende etterbakken die langs de hekken patrouilleren en niet van plan zijn om bezoekers binnen… of buiten te laten!

Socialiseren is overigens niet hetzelfde als de hond tijdens een wandeling laten ruiken aan wat soortgenoten. Socialiseren is een taak die de nieuwbakken Aussie-eigenaar zeer serieus moet nemen. Koop dan ook alleen een Aussie bij een fokker die bewust bezig is met socialisatie van zijn honden, om teleurstellingen te voorkomen.

Australian Shepherd

Hoewel het een leergierige en intelligente hond is, is de Aussie ook een hond die laat volwassen is.
We hebben soms de neiging hem te overschatten, omdat hij alles lijkt te begrijpen en leuk vind.

Opvoeding

Aussie Fien

Het is een hond die leiding nodig heeft maar niet goed tegen druk kan. Leiding geven aan je hond  is niet hetzelfde als streng eisen dat je hond alles doet wat je van hem vraagt. Leiding geven betekent vooral dat je duidelijk bent, waardoor je hond weet dat hij op je kan vertrouwen. Oefen je te veel druk op hem uit of ben je een onduidelijke leider, dan raakt de hond zijn vertrouwen in je kwijt wat er toe kan leiden dat hij van mening is dat hij het dan “maar even zelf moet regelen” met alle gevolgen van dien. Het zijn, in dat opzicht, ook weer heel gevoelige honden en hardhandig aanpakken is taboe bij deze hond!

Het zijn honden die zich enorm hechten aan het gezin waar ze bij horen, maar vooral aan die ene baas. Het liefst is hij de hele dag bij je, en na een dag samen werken ligt hij dan ook het liefst ergens in je nabijheid, want samen zijn dat is toch het mooiste wat er is voor een Aussie. Dit is dan ook een van de redenen waarom de sociaalvaardige Aussies ook wel worden ingezet als therapiehonden. Hun gave om aan te voelen wat hun baas nodig heeft is ongekend en heeft al vele mensen met een beperking geholpen.

Het mag duidelijk zijn dat de Australian Shepherd geen beginnershond is. Jij, als hondeigenaar, moet heel wat capaciteiten en inzichten in huis hebben om jouw Aussie een fijn leven te kunnen bieden. Als je denkt zo’n baas te kunnen zijn dan heb je een vriend voor het leven en wi je niets anders meer dan een Aussie!

Opvallende weetjes

Aussie met blauwe ogenDe indianen, die werden geconfronteerd met de Aussies en hun soms indringende, helderblauwe ogen, waren ervan overtuigd dat in deze honden de zielen van overledenen leefden en lieten de honden, en hun eigenaren, met rust.

De Aussie heeft werkelijk allerlei soorten staarten: natural bobs (staartloos), kwart staarten, halve staarten, driekwart staarten tot hele staarten.

Er is ook een miniatuur variant op de Australian Shepherd, de North American Miniature Australian Shepherd, ook wel de Mini Aussie genoemd. Ook in Nederland zijn er enkele fokkers die deze klein formaat Aussie fokken. Deze Aussie is ontstaan door selectief te fokken tot dat er een handzaam formaat uit voort kwam. Qua karakter zijn het gelijkende honden, ze zijn dus alleen een stuk kleiner. Het ras is nog niet erkend.

Jack HoxieIn de jaren ’20 van de vorige eeuw, dus in de tijd van de stomme film, was er al een echte hondse acteur en jawel, het was een Aussie, genaamd Bunk! Bunk was samen met Scout het paard, de site kick van cowboy ster Jack Hoxie.
De eerste film waar Bunk in meespeelde was Ridgeway of Montana, uitgebracht in 1924.

Naarmate de hond ouder wordt, wordt zijn vachtkleur meer puur. De tekening wordt meer donker van kleur.

Australian Shepherds hebben tal van oogkleuren. Zo zijn er honden met groene ogen, hazelnootkleurige ogen, bruine ogen, blauwe ogen maar ook witte ogen of zelfs verschillende kleuren ogen zoals b.v. rechts bruin en links blauw, maar ook verschillende kleuren in een en hetzelfde oog! Bijzonder dus….

Bron: Doggo.nl

Copyright © 2016. All Rights Reserved.